Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
26.02.2019.
14:35 > 17:27
Prosečne zarade u Novom Sadu porasle su za mesec dana za oko 3.000 dinara, a najviše zahvaljujući novogodišnjim bonusima i drugim dodacima na plate.
  • VanSka

    10.03.2019 23:42
    svega ima besa plima 3
    stopa nezaposlenosti među visokoobrazovanim je oko tri puta veća od opšte stope. relativna stopa za grupu je relevantna, a ne učešće. toliko o mogućnostima za zaposlenje za visokoobrazovane. u uzorku za koji je objavljen podatak u tekstu gore učestvuju i visokoobrazovani pa pretpostavljam da oni popravljaju prosek ako ćemo verovati nekim optimistima među komentatorima. oni verovatno nisu čuli za osobe koje nakon fakulteta "motaju kablove". neprihvatljivo je banalizovanje ovakve teme i olako objašnjavanje ambisa u kome se cena rada u bivšim socijalističkim zemljama nalazi već decenijama. investitori dolaze ovde upravo zbog niske cene rada, a ne zbog niske stope visokoobrazovanih. privreda nije u stanju da apsorbuje ni postojeće kadrove s visokim obrazovanjem. p.s. moj nivo je diskusija s pozivanjem na činjenice, na banalne prozivke se ne osvrćem. srećan je onaj ko u plimi besa ostane na suvom.
  • DjakoN

    04.03.2019 11:33
    Tuga....
    Da imam toliku platu dosad bi vec davno nakupio para da odem iz ove smrdije... Ovde se ne moze ziveti od plate i zato treba otici tamo gde moze!!
  • Nina

    03.03.2019 21:44
    Ovako napisani tekstovi su proizvod onoga sto se u Srbiji zove statistika!
    I obicno je sve netacno, i zalosno koliko sistem misli da su mu gradjani glupi!
    Ne treba uopste da se ovde prepucavamo!
    Imamo u NS u IT sektor cije su plate iznad proseka i jos po neki ali je to mali broj zaposlenih, i onih drugihm koji rade po pekarama,trgovinama ,autoperionicama... po kaficima ...
    Da se ne lazemo, penzije su pokazatelj i socijala ,koliko ljudi je u stvari gladno i zeljno svega! Samo otvoris novine....
    Nije jesti sve!!!,Nismo stoka u oboru da se samo hranimo!
    Treba nam hrana i za dusu i za telo, da bi bili bolji...
    Tako da oni koji nece da rade za male pare ili su solo ,pa ih dotiraju roditelji ili imaju neki od fakulteta koji su u ovom trenutku in i mogu ovako da gledaju zivot!
    Kroz ceo zivot ,sistem treba da brine o svojim gradjanima (ne zaboravite sistem -to smo mi) jer svako zanimanje daje svoj doprinos nasem zivotu!
    Mi gradjani ove zemlje samo pametujemo !Nemamo resenja za mnoge stvari,ne znamo sta hocemo, nemamo cilj...
    Nismo usvojili najvazniji postulat, sve sto treba meni treba i drugima!
    Ako se ja lecim treba i drugi,ako ima za mene...treba da ima i za druge
    Kad se podignemo na taj nivo mozda ce ovo biti zemlja nasih praunuka!
  • Logika

    02.03.2019 21:35
    @VanSka
    Tako je, jedino što nije tako je da su argumenti "optimistički". Argumenti su realni u skladu sa time kakva nam je zemlja i kakvi su nam građani, to što se vama ne dopada da ih čujete već biste radije slušali bajke kako ste savršeni i najpametniji je zaista vaš problem. U zemlji sa ovoliko neobrazovanih građana, gde imamo veliki broj onih koji nisu kompletirali ni osnovno osmogodišnje obrazovanje pored veoma niskog broja visoko-obrazovanih, plate ne mogu biti visoke jer novac ne pada sa neba.
    Mnogi često kritikuju investitore koje smo doveli u zemlju da bi građanima ponudili trećerazredan posao "motanja kablova", a ja to vidim kao odličnu ilustraciju gore napisanog: mi nismo bili sposobni da sami napravimo ni to "motanje kablova" već je neko drugi morao da to uradi umesto nas, ali smo zato veoma sposobni da tražimo veće plate. Taj socijalistički duh koji još uvek živi u nama kao nasleđe jednog prošlog vremena predstavlja nevidljivu barijeru koja mnogima ne dozvoljava da se osveste, razumeju u kakvom globalističkom i surovo-kapitalističkom svetu žive i konačno uzmu sopstvene živote i sudbine u svoje ruke naspram čekanja da im sve obezbede roditelji, država, pokrajina ili neko četvrti. Nikako ne mogu niti da razumem niti podržim građane koji su sposobni da decenijama sede skrštenih ruku i kukaju o malim platama, naročito ako su neobrazovani, a ko misli da je to rešenje eto neka nastavi još 100 godina tako ako mu već proteklih 30+ nije bilo dovoljno da se opameti.
  • VanSka

    02.03.2019 19:21
    svega ima besa plima 3
    da rezimiramo ovu poplavu optmistickih argumenata - narode, zaradjujes malo jer si neobrazovan i jer ne zelis vise
  • Logika

    02.03.2019 16:28
    @Logi
    Sve što ste napisali se svodi na to da je Srbija ekonomski slaba država. Ono što je nejasno je zašto neko očekuje visoka primanja u takvoj zemlji, a ponajviše u državnoj službi koja se finansira iz budžeta, obzirom da vam ne treba doktorat iz ekonomije da spojite uzrok i posledicu. Ali netačno je da izbora nema, svako je pre svega imao izbor da se na početku karijere kvalifikuje za bolje plaćenu profesiju, nije ovakvo stanje u zemlji od juče ovako je već više od pola veka samo što se mlađi ne sećaju, najpre jer mnogi od nas starijih umemo lažno ulepšavati titovo vreme, gde je nenormalno visoka inflacija, par-nepar, tačkice i sve ostalo što smo preživeli nekako izvetrilo. Zato i jeste takvo stanje na tržištu rada. Srbija čak i danas sa pojavom raznih privatnih fakulteta upitnog kvaliteta i dalje ima bedno nizak procenat visoko-obrazovanih građana, iako im ama baš niko ne brani da studiraju. Takvi ne mogu biti okosnica moderne privrede, zato smo tu gde jesmo, inovativnost je na nuli, sve što imamo je smislio neko drugi što smo ili kupili ili su u svojstvu investitora došli zbog jeftinije radne snage. To važi i za trenutno popularan "IT" - primanja jesu visoka u odnosu na ostale profesije, ali opet visoka su samo zato što poslodavci na njihovom radu zarađuju daleko više. Višlje plate se ne dobijaju parolom "hoću više para", za to se radi, pa ako treba i seli tamo gde se vaš rad više ceni, ne sedi se skrštenih ruku decenijama i kuka kako su vam primanja niska.
  • Logi

    02.03.2019 14:24
    prisila
    Prisila nije jedina koja može nekoga da natera da radi za nisku platu. Šta više, prisila tera na rad bez plate, tj. ropstvo koje nije ovde tema. Niko nije nesvesno "birao" svoj posao pa je "svest" irelevantan argument. Niska plata jeste rezultat ekonomskih faktora. Ako neko ima teorijsku mogućnost izbora između niske plate za 40 časova nedeljnog rada i nešto više plate za 50 časova nedeljnog rada, a pri tome ima porodične obaveze, onda ne govorimo o slobodi već o nužnosti izbora. Naročito u poodmaklim godinama može biti vrlo teško ako se s posla vraćate u 19h. Naravno, nije samo neplaćeni prekovremeni rad problem kod nas. Tu je i zloupotreba ugovora o radu na određeno vreme, PIP ugovori i slično što nekome u zrelim godinama ko teži stablinosti i kreditnoj sposobnosti ne ide u prilog. Dalje, na tržištu rada i dalje ponuda premašuje tražnju, naročito u nekim zanimanjima i starosnim grupama. Mogućnost pomenutog teorijskog izbora ne umanjuje lošu sliku koju je recimo ovde izneo Nebojša ili koju redovno o našoj državi iznosi Eurostat. Oko toga se slažemo svi, pošto čak i u komentarima nekih optimista ovde vidim da tvrde da je cena rada niska. Drago mi je što se u komentarima i glasovima ovde vidi skoro stoprocentna solidarnost u teškoj situaciji. Neko apetit svoga saznanja zadovlji cifrom od 80.000 u naslovu, a neko želi da zna više i uđe dublje u analizu. Nažalost, ta analiza jedva da je moguća u okolnostima ograničenih podataka sa nizom rezervi i bez objavljene metodologije.
  • A sada

    01.03.2019 15:37
    ozbiljnija nota
    Da, niska zarada je isključivo krivica zaposlenog, osim onog zaposlenog ko pod fizičkom prisilom radi za nisku platu. Kada lice javno izjavi da je sama, svesno i bez prisile odabrala posao u državnoj službi za malu platu jer je tako želela da bi imala više vremena za druge stvari, njena mala plata je proizvod i posledica njene svesne odluke na koju je niko nije primorao, tako da floskule kako se "nema šta pričati sa osobom" koja izjavi istinu a koju je to lice javno i crno na belo priznalo i to na istoj ovoj strani slobodno pričajte samome sebi i budalama koji veruju glupostima koje pišete. Jedino ih vas zamolio da prekinete tvrditi da nemate minimalna primanja, vaši prethodnici su se upljuvali da dokažu da bezmalo svi imaju male plate a da je statistika ta koja laže, nemojte sada posle svega kvariti tu patetičnu sliku.
  • Vojvođijanci

    01.03.2019 14:42
    šampioni laganja
    @VanSka
    Veoma bih voleo da vidim jedan jedini vaš komentar u kojem "moli moderatora da reaguje" na širenje mržnje i netrpeljivosti koji se na ovim stranicama mogu videti svakog dana a najčešće upućeni građanima Vojvodine koji su se drznuli da ne budu u njoj rođeni. Nalazim veoma interesantnim da se takve lažne "poštenjačine" javljaju samo i isključivo na moje komentare, isto koliko nalazim interesantnim potpuno identično ponašanje takvih, kako u "univerzalnim" etiketama na koje naravno niko ne treba da "reaguje", tako i u bezočnim lažima. Tragično je međutim da istovremeno i lažete i žalite se kada vas neko nazove lažovom.
  • Nebojša

    01.03.2019 14:22
    Statistika
    Ono sto je precutano je da 67.50% ima NETO zaradu do 40.000 dinara.
    I taj podatak postoji ali je precutan.
    A jos pogubniji je da od ovih 67.50% njih 81.20% ima NETO ZARADU do 30.000 RSD.
    Neko kupus jede a neko meso.Prosečno se jede sarma.
  • Nebojša

    01.03.2019 14:21
    Statistika
    Ono sto je precutano je da 67.50% ima NETO zaradu do 40.000 dinara.
    I taj podatak postoji ali je precutan.
    A jos pogubniji je da od ovih 67.50% njih 81.20% ima NETO ZARADU do 30.000 RSD.
    Neko kupus jede a neko meso.Prosečno se jede sarma.
  • VanSka

    01.03.2019 09:29
    svega ima besa plima 2
    botovi i trolovi su 70% vode i 30% gneva. molim moderatora da reaguje na ovo "glupi" i "nesposobni roditelji" te da trajno blokira nasilnika.
    sto se tice ostatka komentara, izgleda je upucen nekom drugom posto se nadovezuje na nesto sto se u mom pisanju ne moze procitati. poput nekih 25 - 30 hiljada ili podatka da spadam u "jadnike" sa malim primanjima. moderator neka hitno reaguje na ovaj, viskotehnoloski kriminal! mi se krecemo put EU i govoru mrznje, uvredama i agresiji nema mesta u javnom prostoru. za one koji šire mržnju npr. protiv čitavog stanovništva jedne pokrajine nije flaster nego zatvor. kontaminacija besom i mržnjom je so, so nineties. sto se tice same teme, nema se sta pricati s osobom koja izjavi da je niska zarada iskljucivo rezultat krivice zaposlenog.
  • 100%Таксиста

    01.03.2019 07:13
    Ха ха коментар
    То је знак да и Такси треба да диже цену превоза. Наравно и ГСП.
  • simba

    28.02.2019 23:14
    Statisticki podaci bi bili najprecizniji kada bi se obisli frizideri gradjana Novog Sada...
  • Cenzurojvođistan

    28.02.2019 22:56
    @VanSka
    Ah, a vi kada nazivate druge "botovima" a i tim "trolovima" ne smatrate "da je to dovoljno da bude trajno blokiran spram adrese s koje pise"? Kad pripisujete koga treba vratiti u školu i ko piše normalno a ko "besno lomeći kredu"? Naravno da ste glupi kada ovakvim izjavama bez ikakve prisile potvrđujete šta sam napisao - sada hoćete i po tom, veoma karakteristično za vojvođijance, običaju da uvedete standard da ućutkujete i blokirate svakoga ko vama nije po volji, a ti isti, vaši sopstveni kriterijumi nikako ne treba da važe za vas, jer ste vi naravno sami sebi dodelili uzvišenu poziciju, prava i pravila koja važe onda kada vama to odgovara. Vaš je problem što vi ne želite da diskutujete, vi želite da govorite a da drugoj strani nasilno zalepite flaster preko usta da se ne bi drznula da vama, uzvišenom biću koje etiketira koga hoće, protivreči. To se neće dogoditi, više niste u okruženju nesposobnih roditelja koji su vas tako pogrešno vaspitali, kada ovako javno lažete budite veoma spremni da će vam neko u tome protivrečiti. U međuvremenu ste u potpunosti slobodni da sami sebe lažete kako većina radnika prima od 25-30 hiljada a zavod za statistiku se urotio protiv vas jadnika sa minimalnim platama i pretekom vremena za komentarisanje na internetu.
  • Logi

    28.02.2019 22:22
    solidarnost
    Semantika, istina, odvuče od suštine. Mislim da pod ovim naslovom treba da pokažemo solidarnost i razumevanje jedni prema drugima. Gospođa koja je napisala da radi za nisku platu i ne želi da menja poslodavca (državu ako ne grešim) jer joj nudi bar adekvatno radno radno vreme, nema mnogo izbora. Za bolju zaradu najčešće je potrebno da se odričete nečega što Zakon o radu svakome garantuje. Na primer ograničenog radnog vremena. Pa to je civilizacijska tekovina, pri tome vrlo stara. Mi smo još na stadijumu pre nje. Zar nije indikativno da se ovde govori o mesečnom iznosu zarade ili naknade, a ne o onom po satu? Ovaj drugi se ni ne može realno izračunati u nas jer samo nebo zna koji je to broj sati prekovremenog povrh redovnog rada uložen u ono što se dobije kroz platni listić. Evidencija prekovremenog rada kod nas je egzotika. Eurostat prati zaradu po satu, kao što nadležne inspekcije u EU kontrolišu da li se radno vreme pravilno evidentira. Ovo već nije detalj, već akutni problem za radnu snagu. U proizvodnom sektoru ima primera da se prekovremeni rad evidentira i plaća, ali isto tako takav rad postaje redovan i na mala vrata uvodi šestodnevnu radnu nedelju. I onda se pitam, čemu ovaj objavljen podatak o prosečnoj i medijalnoj zaradi? Ovo je kao presuda bez obrazloženja i citiranog zakona, u ovom slučaju metodologije. Ne nudi osnov za ozbiljnu debatu i analizu.
  • Maksa

    28.02.2019 20:58
    Prosečan Novosađanin treba da radi malo više od tih mesec dana da bi kupio dušek za krevet,kojem je cena oko 60.000 dinara.Stvarno pohvalno,možda jednog dana i kupi taj dušek
  • Logika

    28.02.2019 19:30
    @Logi
    Nemam ništa protiv, iako vi ste gospodine taj koji se uhvatio semantike i to još pompezno kako nije tačno to što sam ja napisao već baš to što vi jeste.
  • Logi

    28.02.2019 19:05
    :)
    Stanari do 5. sprata ĆE imati vode. :) A stanari na višim spratovima neće. p.s. Ako već nema detaljnih podataka o stratusima, ne bi bilo zgoreg da se objavi makar onaj o sloju sa najnižim primanjima, tzv. low wage earners, pa da pričamo o suštini, a ne o semantici.
  • VanSka

    28.02.2019 16:58
    svega ima besa plima
    uvek je bolje prvo procitati pa onda komentarisati. u mom komentaru
    se ne pominju samo botovi nego i trolovi. svakako moze se postaviti pitanje i za te koji dobijaju pare na crno cak i manje od minimalca, i za one koji dobiju na racun pa pola vrate, one koji ne dobiju uopste pare a dobiju obracun... svasta moze biti postavljeno kao pitanje, osim naravno notornosti poput presecene jabuke i znacenja OD i DO. to bi makar trebalo svima da je jasno. ima svakakvih, pa i onih koji odu kuci u 15:59 jer im je radno vreme do 16:00. molim moderatora da reaguje i onemoguci vredjanje i uznemiravanje. doticni korisnik druge citaoce naziva glupim i neobrazovanim i smatram da je to dovoljno da bude trajno blokiran spram adrese s koje pise.
  • Vojvođijanci

    28.02.2019 12:25
    šampioni laganja
    @VanSka
    Ne vredi ni nekima koji su uvereni da su pametniji od svega pa i statistike davati bilo kakav primer, a veoma je simptomatično da ti isti dele tu, već klasičnu osobinu gde su uvereni da je dovoljno nekoga etiketirati sa "bot" i da je to potom sasvim dovoljan argument u bilo kakvoj diskusiji. Upravo vas treba vratiti u školu i naučiti vas statistiku o kojoj ne znate ništa ali koju ste uvek spremni da popljujete i upotrebite onako kako vama odgovara. Interesantno je zato da je "ovde neko pomenuo" i plate koje se isplaćuju "na ruke", ali ste to prigodno zaboravili pitati da li su i takve zarade ušle u prosek. Šta mislite, ovako "stručnjak" kakav očigledno jeste, da li u Srbiji imamo veći udeo kompanija koje 20 meseci ne isplaćuju plate, ili onih koji prijavljuju na minimalac a ostatak plate isplaćuju "na ruke"?
  • Vojvođijanci

    28.02.2019 12:18
    šampioni laganja
    @Logi
    Vi ste odlučili i ceo elaborat da napišete, iako je zasnovan na vašim pretpostavkama koje ste postavili tako da vama odgovaraju, uključujući i tu pretpostavku da celih 5% građana primaju identičnu platu od 39623 dinara neto, nijedan dinar manje ili više. Sa time ste u startu napravili i još jednu, namernu ili nenamernu grešku gde ste uzeli podatak o medijalnoj zaradi u celoj Srbiji i primenili je na zaradu samo građana Novog Sada iako je prosečna plata u Novom Sadu viša pa se daje pretpostaviti da je i medijalna takva. No, čak i da ste u pravu iako niste, veoma ćete teško dokazati izjave lica poput "Lala" koji vole da tvrde da "većina građana prima platu 25-30 hiljada", obzirom da je veoma malo verovatno da postoji jedan građanin sa platom 39623, i potom nijedan koji prima platu između 30000 i 39623 odnosno da svih tih 50% imaginarnih građana potom primaju plate ispod 30000 dinara.
    A za kraj, ako se već toliko držite semantike naspram suštine, formulacija iz teksta je citiram "sume do koje zaradi 50 odsto radnika". Ako je medijalna zarada suma DO koje zaradi 50% radnika, to znači da 50% radnika zarađuje ispod te sume, a 50% zarađuje JEDNAKO medijalnoj zaradi i iznad nje, što je sasvim slučajno tačno to što sam izjavio bez ulaženja u to koliko građana se nalazi baš na toj sredini sa do u dinar identičnom platom.
  • VanSka

    28.02.2019 11:12
    prosek koji to nije
    ne vredi nekima ni primer jabuke, mozda bi pomoglo da im se nacrta. trolove i botove treba fijuknuti odavde. vratiti u skolu da pisu po tabli besno lomeci kredu - Ja nisam iznad drugih Ja nisam iznad drugih Ja nisam iznad drugih. sto se tice ovog podatka o prosecnoj zaradi nema sta da se kaze dok se ne utvrdi realni i isplaceni prosek. podatak objavljen uz niz rezervi ne govori nista. ovde je neko pomenuo firmu gde zarade kasne 20 meseci. jesu li i te obracunate zarade usle u prosek?
  • Realnost je bruto

    28.02.2019 10:25
    @ a realnost
    Realnost je da radiš za bruto. Dobiješ neto na ruke,a poreze i doprinose za tebe plati poslodavac. .Prvo što su porezi i doprinosi obavezbni,a drugo hoćeš da imaš i zdravstveno i penziono osiguranje,zar ne?
    Dakle, radnik radi za bruto, o bruto zaradi treba pisati.
  • Samo kazem

    28.02.2019 09:04
    Jel to nekom mnogo?
    Ceo ton teksta je takav kao da govori da je iznos od 58.000 bingo. Pa to je sramota od plate...Ako za racune izdvojite od 20-30000 u zavisnosti da li imate dazbine vrtica, sportica i boravka, ostaje da se razvucete sa 20-30000 do kraja meseca. Pri tome, molite Boga da nista ne rikne u kuci, o cemu pricamo? Sramota! Pa danas skoro svi sljakaju sa strane ne bi li preziveli, a o pristojnom zivotu da ne kazem. Sa druge strane, to je moj izbor da ostanem u ovoj nasoj ipak, za mene, prelepoj zemlji....Samo, ne moramo da pored svega citamo budalastine...mislila sam da je ovaj portal malo napredniji :)
  • Kiklop

    28.02.2019 08:16
    A neprijavljeni
    Kada bi mi bio toliki neto možda bi ga negde i meto...
  • Logi

    27.02.2019 23:30
    krivica i donja polovina
    Ispravka: za suprotno tumačenje bi bila potrebna formulacija u članku "sume od koje zaradi 50 odsto radnika". Malo grebe uši takva formulacija. Čisto da preciziram polemiku na nebitnu temu. Možda bi značajnija tema bila pitanje "krivice" radnika koji su u "donjoj polovini". Možda se u tom stavu krije tajna o uzroku globalnog problema zemalja u razvoju. Primanja u tim zemljama su, po tom stavu, niska jer su radnici krivi za to. Dakle, nema upliva drugih faktora. Ili ima u manjoj meri? Možda sam previše generalizovao. Bolje bih razumeo takav stav da je ponuđen koji argument njemu u prilog, a nasuprot stavu ekonomske teorije o faktorima koji određuju minimalnu ili prosečnu cenu rada u jednoj zemlji. Svakako, nikoga ne bih označio kao "neobrazovanog" samo zato što ne poznaje te faktore. Moderator u meni bi takav rečnik sankcionisao i pre nekog drugog čiji je to posao. Na kraju, dajte nam stratuse pa da pričamo o konkretnim temama.
  • Logi

    27.02.2019 22:21
    polovina jabuke
    Ukoliko polovina uzorka prima zaradu jednaku iznosu ili manju od iznosa medijalne zarade, druga polovina nikako ne može primati zaradu koja je JEDNAKA iznosu ili veća od iznosa medijalne zarade. Oni sa zaradom jednakom medijalnoj su, makar u ovom članku, kategorisani zajedno s onima koji primaju manje od nje i po onome ko je vest pisao, zajedno čine 50% uzorka, Primera radi, 5% uzorka prima medijalnu zaradu, a 45% manju od nje, ukoliko bi se udeo uzorka sa medijalnom zaradom grupisao zajedno s ostatkom, onda bi to činilo 55% a ne 50% uzorka. Naravno, kada bi celovita metodologija bila objavljena, ne bi bilo prostora za polemiku oko predloga "do" i njegovog značenja. Pored toga, ako se želi istaći da polovina uzorka prima medijalnu zaradu i veću od nje, onda se to formuliše korišćenjem predloga "od" tj. polovina uzorka prima zaradu veću OD medijalne. Drugim rečima, kada presečete jabuku na dva jednaka dela, jedna od koštica koja je u celini pripala jednoj polovini, ne može da se nađe i u drugoj. Pored toga, ovaj slučaj ne ostavlja mogućnost da je koštica ispala pri sečenju. Čini mi se da je za pitanje medijalne zarade ipak dovoljno samo pročitati pažljivo članak. Svakako, ovo je detalj koji je naspram svih ostalih metodoloških pitanja na ovu temu možda od najmanjeg značaja da bi se stekla jasnija slika o stanju stvari. Pored toga, mene lično bi više zanimali stratusi. Mislim na stratuse primanja.
  • Steva

    27.02.2019 22:14
    @zika
    Ne lupaj Ziko, ja u Beču živim sam u 52m2 platim sve što treba, pošaljem ženi kući nešto novca i živim sa svim normalno, dolaze mi žena deca unuke I stalno nešto kupujemo. Naravno zato što je garderoba, obuća i mnoge druge stvari ovde jeftinije nego u Novom Sadu.
  • Grbavica

    27.02.2019 19:48
    Ja imam 180.000 din neto.
  • Vojvođijanci

    27.02.2019 13:22
    šampioni laganja
    @Dada
    Gospođo, to je onda vaša lična, svesna odluka. Imali ste mogućnost, čak ste neke i probali kako ste napisali, ali ste naposletku svesno odlučili da radite posao koji radite za tu platu. Kao radnik u javnom sektoru valjda ste svesni i da se vaše plate isplaćuju iz budžeta, a da malo koja javna služba taj budžet puni, privatni sektor je taj koji ga puni. U pravu ste da vaš rad više vredi, to važi bezmalo za svačiji u našoj zemlji, ali javni sektor Srbije je preglomazan za ovoliko malu zemlju i nema odakle da se povećavaju primanja osim zaduživanjem, što naši kreditori više ne dozvoljavaju. Naposletku, niko vas ne laže, vi sebe samu uveravate da vas lažu da bi vama bilo lakše, baš kao i većina neobrazovanih komentatora koji na ovim stranama vole da šire patetiku. Statistika daje podatke kakve ima na raspolaganju, to što ste se vi našli u ovoj donjoj polovini je međutim vaša krivica, niko vas nije na to terao pod nekom pretnjom, vi sami tvrdite da nema tih para da biste promenili posao i potom provodili manje vremena sa vašom decom. Moraćete naučiti da vaše sopstvene odluke imaju posledice, da više niste pod skutima roditelja koji će popraviti svaku vašu brljotinu, naviknite se da ste odrasla osoba odgovorna za svoje postupke.
  • Ma

    27.02.2019 12:14
    šta
    Ma šta se ovde dešava?????????
    Sad se naglašava možete misliti bruto isplata, ne znam ko je dao ove podatke za tekst.
    2018 ste pisali kao je prosečna plata u Novom Sadu 57.000 dinara i šta je tu sad neverovatno skočilo-NIŠTA. Kao što ste i sami rekli u tekstu uz ove i one bonuse je 58.201 dinar neto, znači veća za 1000 dinara, MISLIM STVARNO ko ovde koga zajebava.
  • Dr Miggyy

    27.02.2019 11:22
    BRŽE RASTE LAŽ OD PLATE!
    Prosečna neto plata u Srbiji u decembru mescu 2018. godine je dostigla 52.372 динара ili ekvivalentna 443,1 евра, a ΛV nekoliko godina ubeđuje radnike da će prosek iznositi 500 evra, godine prođoše a ostvarenje izostade. Zlo da bude veće on i sada kaže da je prosečna plata 465 evra, kome verovati sili ΛV ili statistici. Takođe, i penzioneri su dobili penzije veće no ikada, a realno penzije su za oko 20% niže nego u periodu otimanja iste od istog (ne)čoveka od 2014. Nekad su njegovi voljeni penzioneri kupovali hleb i mleko, a danas mogu da biraju...a vredni radnici načekaće se plate od obećanih, već nekoliko godina, od 500 evra. Laži ni su zakonom zabranjene, već poštenjem. Po ovom pitanju stornirane su zakonske odredbe, tako da o svemu odlučuje jedan bistar i pošten (ne)čovek. Ostaje da nam odredi i kada da pljunemo u njega ili vani?
  • Anja

    27.02.2019 11:16
    I kod privatnika - 80.000bruto
    Prosto mi je neverovatno procitati ovako nesto. Imam 42godine, radim od 24., ukupno 10 godina radnog staza i sve na minimalcu. Drzava dozvoljava da firme ostvaruju dobit ( koju pokusavaju da umanje na sve moguce nacine ), a da se radnicima isplacuju minimalci. Razlika se isplacuje na ruke u kesu. Da moram da zivim od tih 28.000 neto...
  • d

    27.02.2019 10:02
    lugar
    nemogu da verujem da sami sebe lazete dosta mi je mojih lazi nemogu da citam i vase
  • Daca

    27.02.2019 08:10
    Dopuna vesti
    U toku prošle godine zavod za statitstičko laganje je promenio način obračuna prosečne plate, što se iz teksta ne vidi.
    Umesto da se ukupna masa isplaćenih plata deli sa ukupnim brojem zaposlenih, sada se deli samo sa brojem onih koji su platu dobili.
    Dakle, svi koji rade mesecima pa i godinama bez plate su izuzeti iz statistike.
    Iz tog i samo iz tog razloga su prikazane plate veće od onih iz decembra 2017. godine.
    Zašto je to urađeno? Da bi se prikazali bolji rezultati nego što jesu a ne treba ni zaboraviti prostu činjenicu da se na osnovu prosečne bruto plate po opštinama razrezuju razni porezi i doprinosi, naročito paušalno oporezivim poreskim obveznicima.
    Dakle - vest je tačna i podaci su tačni ali samo statistički.
    Stvarno - gore je nego što je bilo pre godinu dana.
  • Ns

    27.02.2019 08:03
    Ok, nek je 80.000 bruto, al sta dobijamo od onog dela sto nam se uzme za poreze i doprinose? Zdravstvenu uslugu? Ne. Sutra normalnu penziju? Ne. Uredjuje se Grad? Ne. Hocu celih 80.000, a ne da mi skoro pola ide u tudji dzep, a kobojagi u drzavnu kasu.
  • Njam

    27.02.2019 07:38
    .@cluffes

    Srecno ti bilo sa. 1800e u nemackoj... Ja se ne bih bas hvalio tom platom
  • 100%Таксиста

    27.02.2019 06:37
    А ми
    Ми не можемо достићи тај просек ако не радимо 12 сати дневно. Још морамо уложити у возило вредно око 4000 еура
  • Red

    27.02.2019 06:32
    A plata u Stylos group-u??? Sa time se ne hvalite? Kasni 20 meseci!!!!!
  • Caca

    27.02.2019 06:01
    Bonusi ne ulaze u prosecnu zaradu! Ajd kazi bankaru, dobio sam 30.000 novogodisnji bonus to mi povecava prosek za 5.000. Samo bi te pogledao da li si normalan. Ovde vec 28god.prosecan gradjanin presipa iz supljeg u prazno da bi preziveo mesec. Kao da ne znamo gde zivimo i sa cim raspolazemo.
  • TTelep

    27.02.2019 02:40
    Eto, još malo pa 500 evara. Baš kako je prvorođeni i rekao.
  • mrk

    27.02.2019 00:53
    oho, ja sam mislio da mi mala plata a ono ispadne prosecna novosadska. samo se po kvalitetu zivota to ne moze zakljuciti, ili ja ne znam da zakljucujem... nesto jeste
  • cluffes

    27.02.2019 00:01
    ja sam dobio ponudu za Nemacku
    Ljudi ja od ponedeljka cu ziveti i raditi u Hamburgu i moja neto plata ce biti malo veca od 200.000,00din uracunajte i to u taj prosek.
  • Logika

    26.02.2019 22:47
    @Logi
    Ako polovina Novosađana prima zaradu/naknadu jednaku medijalnoj zaradi ili u manjem iznosu od nje kako kažete, možete li nam otkriti šta to prima ova druga polovina Novosađana, ako već tvrdite da nije više od toga?
  • /

    26.02.2019 22:00
    /
    mr g prelece u neku drugu stranku
  • Pravi Opalim te g...

    26.02.2019 21:32
    Imali smo i platu u milijardama. Al za nju nije moglo nista da se kupi. Zaboravili? I opet isti jasu.
  • Zika

    26.02.2019 21:30
    Ko hoce da radi moze da zaradi u Srbiji. Idite u EU i platite sve poreze na zaradu, stan za 1000 eur, vrtic za 700 eur (ako su zaposlena oba roditelja), zdravstveno osiguranje barem 150 eur po clanu domacinstva...pa izvolite...
  • Logi

    26.02.2019 21:27
    podatak ili ne
    Polovina Novosađana prima zaradu/naknadu jednaku medijalnoj zaradi ili u manjem iznosu od nje, a ne kako neki u komentarima kažu jednaku ili u većem iznosu. Medijalna zarada ukazuje na raslojavanje i to nije novost. Novost je metodologija koja ovde nije opisana, ali su njene naznake date još prošle godine. U objavljeni podatak su uključeni i bonusi i "ostali dodaci na zaradu" od kojih recimo i naknada troškova prevoza do/od posla. Naravno, metodologija ne obuhvata primanja radnika koji nisu prijavljeni. Takođe, metodlogija ne garantuje ni da je objavljena cifra isplaćena, već samo obračunata. Ostaje i pitanje koji % u celini otpada na primanja po ugovorima o PIP koja su manja u odnosu na zarade, u decembru mesecu po logici stvari bi trebalo da je manji udeo ovih ugovora u odnosu na proleće ili leto. Tako da je objavljeni podatak možda veći u odnosu na realni. Bilo bi korektno i trensparentno da se objave stratusi da možemo da ocenimo preciznije situaciju. Isto tako, podatak ne može da se analizira bez objavljene kompletne metodologije. Metodologija koja je u skraćenom izdanju objavljena na sajtu zavoda nije ažurirana. Još uvek stoji ona koja se bazira na uzorku od 8000 pravnih lica. Stoga, kao da ništa nisam ni pročitao.
  • Dada

    26.02.2019 21:09
    Odgovor za @ Vojvođijanci.Meni se moj posao svidja,drzavna firma,vikend slobodan ,stvarno ne bi posao menjala ali za ono sto mi radimo to vise kosta.Radila sam svuda i u trgovini ,nemam bas malo godina da mogu sad da biram ali i necu drugi posao ,bila sam i kod privatnika ,ne bunim se ja na posao ali bi volela da mi je bar malo veca plata.Moj posao mi dozvoljava da vikendom budem sa mojom decom ,nema tih para zbog kojih bi menjala posao i provodila na mozda bolje placenom poslu ali moja deca su na prvom mestu .Ja samo hocu da prestanu da nas lazu.

  • Vojvođijanci

    26.02.2019 20:38
    prvaci u laganju
    @Tatjana
    Nažalost, jeste toliko glupi. Upravo je to problem koji naravno ne možete videti jer ste - pa, glupi.
    @Dada
    Ako radite za minimalac, zbog čega svoje vreme trošite komentarišući internet članke umesto da tražite bolje plaćen posao ili se bolje kvalifikujete? Čekate da to neko drugi uradi umesto vas?
    @Lala
    Uporno na ovakvim člancima poturate ovakve i slične bezočne laži. Ako je medijalna zarada u Srbiji 39000, to znači da polovina građana prima toliko i više od toga. A to istovremeno znači da je nemoguće da "većina ljudi koji rade nema veću platu od 25-30hiljada", jer "većina" predstavlja više od 50% a to jednostavno nije istina. I to čak uopšte i ne uzimajući u obzir "standard" da se radnici prijavljuju na minimalne iznose i potom zarade isplaćuju "na ruke". Potrebno je da prekinete da lažete, najpre samog sebe a potom i ostale u svom okruženju.
  • Tatjana

    26.02.2019 19:35
    Ne pričajte gluposti. Nismo baš toliko glupi.
  • Novosađanka

    26.02.2019 19:18
    Dvaput ništa je ništa
    Nova kletva zaživela u narodu: "Dabogda ti Vučić obračunavao platu i penziju!"
  • Dusan

    26.02.2019 19:08
    Cestitke
    novosadjanima za skoro 40.000 neto plate!!!! Samo napreDNO!!!!
    Stan 20000 - 25000, prevoz 7000, garderoba 3000 , telefon 3000, intermek i tv 3000, hrana 25000 , nedaj boze da se razbolite 5000 din , porezi 400, komunalije 10000.... ma extra se uklapate u tih 80.000, jos ce i kusur da ostane
  • Dada

    26.02.2019 18:54
    Plata
    Evo sad kazem da prestajem da citam ovakve gluposti,jer evo opet ste mi digli pritisak.Ja radim za minimalac koji iznosi 155,3 po satu pa vi sad vidite kolka mi je plata u zavisnosti od toga kolko ima radnih dana u mesecu.Da li od toga dragi moji moze da se prezivi.Nemojte vise da nam pricate gluposti
  • Dejan

    26.02.2019 18:49
    nS
    Koja je ovo demagogija, u Novom Sadu na nivou celig grada ima sve manje i manje novca, taj prosek koji su izracunali je samo za zaposlene ! NS ima preko 33000 nezaposlena gradjana !! Glavno ogledalo kupovne moci su pijace, tu kad prodavci imaju osmeh na licu onda narod ima novca i trosi se, uglavnom je obrnuto ! Taj de la krem koji ima u NS kesovine, ta ekipa trosi novac negde daleko odavde, sve u svemu, tuga jad i beda
  • IZNOGUD

    26.02.2019 18:39
    Glupost.....jako mnogo gradjana radi za dva puta manju platu. Prosek je smdšna postavka...tu važi ona stara : Ja nemam kola a ti imaš dvoja, jedna su znači prosečno moja...
  • AntiVučićevac

    26.02.2019 18:32
    800.000
    Ma jok, 800.000 dinara je samo statističari nemaju dobru maštu.
    Evo, ja na primer ima 15 miliona i 256.000 dinara i to neto.
    A topli obrok mi je tu oko 700 ali dolara!
  • Sneza

    26.02.2019 18:24
    Ha ha ha
    Sta reci ...
  • koliko

    26.02.2019 18:11
    je
    miimalna,koliko ih je procentualno?pusti ti prosek...
  • bum bam

    26.02.2019 18:07
    Uskoro ce u Novom Sadu u potrazi za boljim zivotom poceti da se nastanjuju Svedjani , Holandjani , Nemci , Svajcarci, ...
  • hahaha

    26.02.2019 18:03
    hahaha
    hahaha
  • Ivan.

    26.02.2019 18:02
    Autoelektricar
    Manite se vise statistika. Nemamo para, nemamo egzistenciju. Tacka.
  • Dule

    26.02.2019 18:02
    Ma niste trebali to BRUTO ni stavljati u naslov..Trebali ste napisati da je 80.000din a tek u tekstu da je BRUTO..Ili ste mogli napisati prosecna plata u Novom Sadu 300.000din..Pa u tekstu onda dopisete da bi trebalo da bude tolika da bi bilo lepo i da je to planirana BRUTO PLATA..
  • Lala

    26.02.2019 17:56
    Prosek
    Ko podiže taj prosek kad većina ljudi koji rade nema veću platu od 25-30hiljada(univer,roda,idea,butici, benzinske pumpe, itd). Verovatno javna preduzeća koja opet finansiramo svi, pa i oni sa najmanjim primanjima. Posebno uvećavaju prosek ovi političari što imaju basnoslovna primanja, a vode nas u propast. Sramota.
  • Neki tamo dr mr

    26.02.2019 17:55
    Ziva istina, uzmete platu od 60 cistacica koje dobiju 25.000din i dodate im Bajatovicevu od 2.500.000din, pa eto prosecne zarade od 500e. Sad neka neko kaze da je predsednik slagao kada je rekao da ce za 2, max. 3 godine prosecna plata biti 500e.
  • a realnost

    26.02.2019 17:47
    Bruto...bruto...,. zašto niste napisali 500.000, dinara što je otprilike godišnja plata, pa neka izgleda još lepše?!?!?
  • rather

    26.02.2019 17:43
    Zbog ove vesti resio sam da odustanem od iseljenja u drugu drzavu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna